Kleur; wat doet het met je? Rood en blauw

Wat is kleur?
Alles om ons heen heeft een kleur. Maar wat is kleur eigenlijk? En belangrijker nog: wat doet het met je? Kleuren ontstaan uit licht. Iedere kleur heeft een eigen golflengte, frequentie en energie. Kleuren zijn, net als muziek (geluid), een heel directe uitdrukking van energie. Daarom kan kleur heel effectief gebruikt worden om bepaalde energie in je leven te brengen.
Kleur vertelt iets over de eigenschappen en de energie van datgene wat die kleur heeft. En zo geven de dingen die van nature een bepaalde kleur hebben ook inzicht in de eigenschappen van de kleur. Ook zaken die typisch een bepaalde kleur hebben, zoals een sportwagen meestal (of het liefst) rood is, onthullen iets over het effect van een kleur. Om dit te illustreren wordt in dit artikel ingegaan op twee kleuren; rood en blauw.
Een kleur doet iets met je. Benieuwd? Doe dan eens onderstaande oefening:
Rood
Focus je blik op het onderstaande rode vlak en stel je voor dat je in een rode kamer bent. Voel wat de rode kleur met je doet. Welk effect heeft het op je fysieke welzijn; voel je meer of minder energie? Heeft het een kalmerende of vitaliserende werking? Hoe wordt je denken er door beïnvloed? Is er meer focus of juist meer ruimte om te denken? Welk type werk zou je het best in deze rode kamer kunnen doen? Welke muziek zou je in deze kamer willen luisteren?
Blauw
Focus je nu op het blauwe vlak en stel je voor dat je in een licht blauwe kamer bent. Neem de tijd om te ervaren wat dit met je doet. Welk gevoel geeft de blauwe kleur? Heeft het een kalmerende of activerende werking? Hoe beleef je de temperatuur? Ervaar je ruimte om na te denken? Wat voor activiteit zou je in deze blauwe kamer willen doen? Welke muziek past bij deze kamer?
Kleurlessen in de wereld om je heen
Een kleur doet iets met je zonder dat je hierover na hoeft te denken; een heel direct effect dus. Een kleur spreekt tegelijkertijd verschillende lagen in jezelf aan: verstand, emoties, lichaam en misschien zelfs je ziel. Om meer inzicht te krijgen in de energie en frequentie van een kleur kun je de wereld om je heen observeren.
Rood vind je bijvoorbeeld in bloed, rijpe vruchten, de typisch rode sportauto en de rode aarde van Spanje. Deze voorbeelden illustreren allemaal een aspect van vitaliteit en kracht.
Rode vruchten geven over het algemeen veel energie en vitaliteit in de vormen van suikers, vitamines en ijzer. De aardbei geeft veel mensen een vrolijk, actief en expressief gevoel.
De kleur van bloed heeft een meer alarmerend effect maar geeft ook een actief gevoel dat aanzet tot actie. Bloed is vaak ook een waarschuwing dat er iets niet goed is en dat je actie moet ondernemen. Omdat rood dat effect op ons heeft wordt het ook toegepast om onze aandacht te vragen zoals bij een rood stoplicht of een spoorwegovergang.
Blauw vind je in de uitgestrekte water oppervlakten van de oceanen en natuurlijk in de blauwe hemel. Zij geven een gevoel van ruimte, rust en oneindigheid.
Als de lucht donkergrijs is dan geeft dat een heel ander gevoel, een bedrukte of misschien zelfs treurige stemming. Dat heeft ook met de luchtdruk te maken, maar zeker ook met het effect van de kleur en het licht.
Een ander voorbeeld zijn blauw gekleurde bloemen. Deze staan veelal bekend om hun rustgevende effect. Bijvoorbeeld de passiflora en lavendel brengen balans en ontspanning.
De kleur blauw werkt kalmerend, ontspannend, maar ook regulerend en verkoelend. Dat kun je ook leren uit de regulerende functie die lucht heeft in het klimaat en de waterverdeling op aarde.
‘Kleren maken de man’
De impact van een kleur is veel groter dan wij ons meestal bewust zijn. Een makkelijke manier om kleur bewuster te gebruiken is in je kleding. Let de volgende keer als je voor je kledingkast staat eens op: welke kleuren komen veel voor en welke kleuren mis je in je garderobe? Waarom draag je bepaalde kleuren juist wel graag of juist niet? Wat is de reden dat je soms heel specifiek een bepaalde kleur wilt dragen?
Door bewust gebruik te maken van kleur kun je je gemoedstoestand beïnvloeden.
Rood verwarmt en geeft energie. Wanneer je wat vermoeid bent of op een bepaalde dag sterk over wilt komen, dan kan rood een goede vriend zijn. Rood is namelijk vrij dominant en maakt je daardoor duidelijker aanwezig. Het geeft je een sterkere uitstraling.
Veel politici en zakenmensen maken op deze manier gebruik van kleur. Let maar eens goed op wanneer er een rode of juist een blauwe das gekozen is. Een rode das bevestigt vaak de dominante positie van de persoon die het draagt. Soms wordt rood ook gedragen als de persoon machtiger en sterker over wil komen of een competitiestrijd wil winnen.
Blauw (de lichtere kleur) geeft een gevoel van ruimte en kalmte. Heel nuttig om te dragen wanneer je meer verhitte emoties verwacht zoals competitie, irritatie of stress. Dan kan een blauwe invloed balans en relativeringsvermogen brengen. Wanneer je moet bemiddelen tussen partijen of de rust wilt bewaren in een kritieke situatie dan past blauw het beste.
Door zelf verschillende kleuren uit te proberen krijg je het meest inzicht in de effecten van kleuren. Probeer maar eens een nieuwe kleur uit en ervaar wat het effect is op je vitaliteit, emoties en denken. Observeer ook hoe de mensen om je heen reageren.
Symbolische betekenis van kleur
Tot slot vind je hier nog een aantal spreekwoorden en gezegden om meer inzicht te geven in de symbolische betekenis van kleur. Op deze manier kun je ook meer gevoel krijgen bij het energetisch aspect van rood en blauw.
Rood
- Met het schaamrood op de kaken.
- Zo rood als vuur.
- Ik sta in vuur en vlam
- Bloedmooi
- In het rood staan.
- Rood haar en elzenhout zijn niet op goede grond gebouwd.
- De rode draad in een verhaal.
- Als een rode lap op een stier.
- Heden rood, morgen dood. (Rood betekent hier: blozend, vitaal, gezond)
Blauw
- Zo blauw als de hemel.
- Zo blauw als de zee.
- Een blauwtje lopen.
- Beter een blauwtje lopen dan een groentje blijven.
- Van de blauwe knoop zijn.
- Een blauwe maandag.
- Feeling blue / de Blues hebben.
- Iemand op zijn/haar blauwe ogen geloven.
Workshop ‘Kleur’
In de Workshop ‘Kleur’ van stichting CASE krijg je meer inzicht in wat de werking is van kleur en wat de samenhang is met frequenties en energie.
Inspiratie opdoen? Op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief