De magie van Mercurius

Waaraan denk jij als het over Mercurius gaat? Waarschijnlijk aan de kleinste planeet in ons zonnestelsel. De planeet die het dichtst bij de zon staat. Of denk je misschien ook aan de slimme God die door zijn vindingrijkheid voor alles een oplossing vindt? Aan de Griekse god Hermes? Of aan de Magiër in de Tarot?

Mercurius speelt door de eeuwen heen een belangrijke rol in astrologie, mythologie en alchemie, maar ook in ons dagelijks leven. Woensdag is immers vernoemd naar de Germaanse God Wodan, een andere naam voor Mercurius.

Wat is de essentie van Mercurius?

Of je Mercurius nu bekijkt als planeet, mythologisch figuur of symbool, vanuit een esoterische zienswijze blijft de essentie van Mercurius hetzelfde. Om deze beter te leren begrijpen, bestuderen we de eigenschappen van Mercurius in zijn verschillende gedaantes.

Boodschapper van de Goden

Mercurius staat het dichtst bij de zon en beweegt snel waardoor Mercurius vanaf de Aarde relatief moeilijk te observeren is; maar heel kort rond zonsopkomst en zonsondergang. Als Romeinse god staat Mercurius bekend als de boodschapper van de Goden. Hij kan zich pijlsnel voortbewegen door de vleugels aan zijn sandalen, helm en staf. Zijn vlotte communicatie brengt verbinding tussen twee werelden: die van de Goden en die van de mensen. Zie je de verbanden met de eigenschappen van de planeet Mercurius?

Schelm of heelmeester?

De planeet Mercurius is moeilijk te zien en daardoor vrijwel ongrijpbaar. In de mythologie is Mercurius een knappe onderhandelaar die heel wat listige streken uithaalt. Niet voor niks komt zijn naam van het Latijnse ‘mercari’ dat ‘handelen’ betekent. Toen Apollo hem betrapte op het stelen van vee, ruilde hij handig zijn lier met Apollo’s magische staf. Met deze staf, de caduceus, heerste hij over leven en dood. Een afgeleide van de caduceus zien we terug bij huisartsen en apotheken als symbool van de westerse geneeskunde. Het is zeker niet toevallig dat het Engelse woord ‘Mercury’ zich laat omtoveren tot ‘my cure’.

Verbinder van tegenpolen

Op de planeet Mercurius loopt de temperatuur aan de zonkant op tot meer dan 400°C, terwijl de schaduwkant juist heel erg koud is, zo’n 170°C onder nul. Mercurius verenigt dus heet en koud – twee tegenpolen – in één. Mercurius wordt daarom gekoppeld aan het metaal kwikzilver, ofwel kwik, wat ‘levend’ of ‘levendig’ betekent. Kwik is een vloeibaar metaal dat snel reageert op temperatuurwisselingen door uit te zetten of te krimpen. In de Alchemie verbindt kwik het mannelijke principe (zwavel) met het vrouwelijke principe (zout), zodat iets nieuws kan ontstaan. Ook in ons dagelijks leven zien we bij een verbinding van twee tegenpolen iets nieuws ontstaan. Denk maar aan dauw: watermoleculen in de warme lucht raken de koude aarde en veranderen in dauwdruppels.

Mercurius als Magiër in de Tarot

Door de eeuwen heen zijn essentiële invloeden op het leven van de mens verzameld en uitgebeeld in de Tarot, ook wel ‘Het boek van het leven’ genoemd. Evenzo zijn de 12 astrologische sterrenbeelden en de belangrijkste planeten uit ons zonnestelsel terug te vinden in de betekenissen van de 21 Tarotkaarten. De invloed van Mercurius is bijvoorbeeld aanwezig in de eerste Tarotkaart: de Magiër of de Meester.

Ook voor de Meester geldt dat hij twee werelden met elkaar verbindt om iets nieuws te creëren en meesterschap te bereiken. Met zijn staf heerst de Meester over leven en dood; ideeën worden geboren, maar lang niet allemaal uitgevoerd. De Meester kan als geen ander bewegen tussen tegenpolen. Zoals een edelsmid werkt met vuur en water om een sterk zwaard te smeden, hanteert de Meester schijnbare tegenstellingen om zijn doel te bereiken. De Meester kent discipline én vrijheid, hartstocht én verstand, actie én rust. Alles is onderdeel van zijn reis naar meesterschap.

Maar de Magiër of de Meester is slechts één van de essentiële invloeden op de mens. Een evenzo belangrijke invloed is het Mysterie van het leven. En laat het Mysterie, ofwel de Priesteres, nou kaart 2 van de Tarot zijn…

Door de Tarot en de verschillende planeten te bestuderen kan je leren over hun eigenschappen en kwaliteiten en hun mogelijke invloeden in jouw eigen leven en persoonlijke ontwikkeling.

Wil je hierover meer weten? Schrijf je dan in voor één van de Tarotcursussen van Cursuscentrum CASE.

Inspiratie opdoen? Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je staat nu ingeschreven op de CASE nieuwsbrief.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.