Numerologie: de dynamiek tussen de nummers 1 en 2

In ons dagelijks leven zijn we vaak omringd door nummers. Niet alleen door de tijd op de klok, in de administratie en op de computer, maar ook in wetenschap en kunst. Eigenlijk bestaat alles uit cijfers. Alleen niet altijd op het eerste gezicht.

Het is belangrijk om te weten dat de Numerologie zich voornamelijk bezighoudt met de nummers 1 tot en met 9. Alle andere nummers zijn een combinatie van 1 tot en met 9, soms vergezeld door de nul. De nul staat voor n-iets of voor het begin van een nieuw cyclisch proces. De negen cijfers vormen de kern.

De vormen van getallen

Heb je je ooit afgevraagd waarom de één wordt geschreven als een I, en niet als 4? En de vier niet als een 6? Is dat toeval of zit er meer achter?

Bij wijze van experiment nemen we het volgende concept als leidraad: de manier waarop een symbool wordt geschreven vertelt ons iets over de functie.

Het eerste getal

“Nummer één begint meteen.” Zoals je kunt zien is de manier waarop één meestal wordt getekend een rechte lijn. In je gedachten komen vast veel beelden op die je associeert met dit symbool, zoals de obelisken van Egypte, de ruggengraat in het lichaam, een magische staf, of een afbeelding van een fallus.

In deze voorbeelden symboliseert I iets wat geleidt of signalen verzendt: een actieve functie. Is het je opgevallen dat een lijn horizontaal is? Wat zegt dat over het verschil tussen een staande en een liggende mens?

Na één komt…

Dit brengt ons bij nummer 2. Hier zie je ook de I, alleen is die nu horizontaal (het streepje aan de onderkant). Dit indiceert een passieve functie. De zin die bij dit symbool hoort is: “Nummer twee, wat kan ik ermee?” 2 is de ontvanger van wat 1 verzendt.

Deze dynamiek tussen I en 2 is fundamenteel in Numerologie. Je ziet 1 en 2 vaak in mythen en religies. Denk aan de 12 discipelen, 21 kaarten in een Tarotset, 12 maanden in het jaar. Probeer je eigen voorbeelden te vinden!

Spelen met nummers

Een ander principe in Numerologie is ‘kerngetallen’. Hier tel je de nummers bij elkaar op, zodat je een nieuw getal krijgt wat je iets vertelt over het originele cijfer.

Laten we 12 nemen. Je krijgt dan 1 + 2 = 3.

Wil je meer leren over nummer 3 en de andere zes nummers? Je bent van harte welkom bij één van onze activiteiten hierover. In de Tarotcursus spelen getallen een hele belangrijke rol. Ook komen ze intensief aan bod in de Gulden Snede workshop en de cursus Mythen & Legenden. Schrijf je in via de website.

Inspiratie opdoen? Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je staat nu ingeschreven op de CASE nieuwsbrief.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.