Wat is astrologie?

Astrologie – de invloed van hemellichamen op de mens

Astro-logie is de invloed (logos/taal) van de sterren (Astro/hemellichamen) op de mens. De aarde en de mensheid maken deel uit van het zonnestelsel waarin verschillende planeten, de zon en ook de maan aanwezig zijn. Deze hemellichamen beïnvloeden hun omgeving en zo ook de aarde en ons.

De zon

Dat de zon invloed heeft op ons leven is voor iedereen duidelijk. Op een zonnige dag zijn de meeste mensen ‘zonnig’, vrolijk en actief. Maar op een donkere dag midden in de winter, zijn we vaak meer introvert en minder actief.

Er zijn andere invloeden van de zon die we in eerste instantie niet direct voelen, zoals UV straling en zonnewinden. De meeste mensen registreren zonnewinden niet bewust, maar zonnewinden hebben bijvoorbeeld een verstorende werking op computersystemen en telefoniesignalen. Er zijn steeds meer medische bewijzen dat er meer hartaanvallen plaatsvinden op momenten van veel zonneactiviteit. Het blijkt dat de zon veel meer invloed op ons heeft dan we ons in eerste instantie realiseren.

De maan

Ook de maan heeft een duidelijke invloed. Zo heeft de maan een aantrekkingskracht op water en vocht op onze planeet. Eb en vloed wordt door de maan bepaald, maar ook de lengte van een maan(d) en de menstruatiecyclus van een vrouw hangen samen met de cyclus van de maan. Eens per maand is het volle maan, dan heeft de maan de sterkste aantrekkingskracht. Voor de landbouw is dit van oudsher het beste moment van de maand om te oogsten omdat dan de meeste voedingsstoffen en vocht uit de bodem omhoog zijn getrokken in de planten, aangetrokken door de maan. Tegenwoordig wordt in Spanje nog steeds geen operatie gedaan tijdens volle maan omdat de kans op teveel bloedverlies dan te groot is.

De planeten

Naast de zon en de maan zijn er nog vijf belangrijke invloeden in ons zonnestelsel; de vijf buurplaneten. De zon en de maan en deze vijf planeten werden in de oudheid erkend en gewaardeerd om hun specifieke eigenschappen. Zo is aan elk van deze zeven invloeden een god verbonden en een dag in de week.

Zon-dag, maan-dag, dinsdag (mardi = mars) , woensdag (mercredi = Mercurius), donderdag (jeudi = Jupiter/Thor), vrijdag (vendredi = Venus), zaterdag (Saturday = Saturnus).

De sterrenbeelden

Je sterrenbeeld wordt bepaald door het moment waarop je geboren wordt. De stand van de planeten en sterren op dat belangrijke moment spelen de rest van je leven een grote rol.

De planeten in ons zonnestelsel en de zon en de maan zijn allemaal verbonden aan een sterrenbeeld. Zo is de planeet Venus verbonden met de sterrenbeelden Stier en Weegschaal. Wanneer de zon opkomt in deze sterrenbeelden is ook de planeet Venus te zien in deze constellaties.

Mensen met het sterrenbeeld Stier of Weegschaal worden relatief meer beïnvloed door de planeet Venus. De planeet Venus is omgeven door gaswolken, die zorgen voor een prachtige schittering van de planeet naar buiten toe. Door deze gaswolken is er weinig zicht op wat zich onder de gaswolken afspeelt. Van oudsher wordt de planeet en de godin Venus verbonden met schoonheid, creativiteit, seksualiteit en vrouwelijkheid. In Venus-mensen vind je deze eigenschappen vaak terug. Zo hebben zij over het algemeen veel gevoel voor schoonheid en kunst en zijn ze vaak niet zo makkelijk te doorgronden.

Verschillende soorten Venus-mensen

Zijn mensen met het sterrenbeeld stier dan hetzelfde als mensen met het sterrenbeeld weegschaal? Nee, want naast de invloeden van de planeten zijn er nog andere universele invloeden zoals de vier elementen: vuur, lucht, water en aarde. Stier heeft het element aarde en weegschaal het element lucht.

Je kunt ook meer ontdekken over de eigenschappen van de twaalf sterrenbeelden door hun symbool of naam te bestuderen. Eigenschappen van het dier stier kun je terugzien in mensen met dit sterrenbeeld. Zo is een stier niet zo snel in beweging te krijgen, maar eenmaal in actie is hij moeilijk af te remmen. Voor de weegschaal is balans en harmonie van groot belang en zij weegt beslissingen dan ook zorgvuldig af.

In ons artikel over Mercurius kan je meer ontdekken.  Leer hoe eigenschappen van deze planeet zich vertalen naar de Romeinse mythologie en persoonlijkheidseigenschappen in de mens.

Cursus astrologie leren kennen

Wil je nader kennismaken met Astrologie en de merkbare en minder merkbare invloeden van het universum op ons leven? Dan is de cursus ‘Astrologie leren kennen’ misschien wel iets voor jou.

Inspiratie opdoen? Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je staat nu ingeschreven op de CASE nieuwsbrief.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.