Zon in de Tarot

De zon. Bijna iedereen geniet er van als de zon lekker schijnt. Je voelt je vaak net wat vrolijker op zonnige dagen dan op bewolkte, regenachtige dagen. Alles lijkt wat makkelijker te gaan. En op wie maakt een mooie zonsopgang of zonsondergang geen indruk? De zon heeft grote invloed op ons en is zelfs onmisbaar voor ons en al het leven op aarde.

Symbolische betekenis

De zon heeft ook grote symbolische betekenis en heeft door de eeuwen heen in veel culturen en religies centraal gestaan. Dit zie je terug in bijvoorbeeld afbeeldingen uit het oude Egypte, in monumenten als Stonehenge, of in de symboliek van alchemie. Ook in de Tarot speelt de zon een belangrijke rol. Op zeven van de eenentwintig kaarten van de Phoenix Tarot zien we een afbeelding van de zon. De betekenis verschilt op iedere kaart.

Kansen

In kaart 20 (Emergence, Oprijzen) staat de zon voor nieuwe kansen, die iedere dag biedt. Voor de energie van de zon hoef je niets te doen: ‘voor niets gaat de zon op’. Maar om van die nieuwe kansen gebruik te maken, moet je wel opstaan en actief worden. Niet bang zijn om iets nieuws te beginnen. De zon verwijst hier dan ook naar initiatief, het verlaten van gebaande paden.

Dubbel karakter

De zon is onze bron van energie en licht en symboliseert daarom ook hogere intelligentie en “verlichting”. Dit zien we terug in de kaarten 19 (Will, Wilskracht) en 16 (Assumption, Veronderstelling, Trots). In kaart 19 geeft de zon (wils)kracht en energie om een hoger doel te bereiken.

Maar in kaart 16 is het dezelfde kracht die hoogmoed ten val brengt. Dit laat het dubbele karakter van de zon zien: aan de ene kant voedend en versterkend, aan de andere kant verzengend en nietsontziend.

Dit zie je ook heel direct in de natuur. De zon geeft energie waardoor planten kunnen groeien. Maar dezelfde planten verdorren als ze te veel in de zon staan. En denk ook aan onze huid, die onder invloed van zonlicht vitamine D maakt, terwijl hetzelfde zonlicht verbranding en zelfs huidkanker kan veroorzaken.

Deze twee kaarten laten zien dat inspiratie en dieper inzicht je de mogelijkheid geven om hogere doelen te bereiken, maar dat trots en eerzucht dat in de weg staan.

Drijvende kracht

Kaart 4 (Father, Vader) gaat over de zon als initiator en drijvende kracht achter al het leven. In de meeste culturen heeft de zon traditioneel een vaderrol, die “moeder aarde” in staat stelt het leven voort te brengen en te voeden. De zon wordt in deze kaart afgebeeld als een gouden kubus, wat verwijst naar het opbouwende karakter van de zon. Hier heeft de zon een corrigerende functie en laat de relatie zien die een koning van origine had binnen een koninkrijk. Vandaar dat deze kaart ook betekenissen draagt als macht en onpartijdigheid.

Meer betekenissen

De zon komt verder voor in kaart 3 (Mother, Moeder), kaart 6 (Struggle, Tweestrijd) en kaart 9 (Quest, Zoektocht). Met in iedere kaart andere belangrijke betekenissen. Wil je hierover meer weten? In de Tarot cursussen van CASE wordt uitgebreid ingegaan op de betekenissen van de zon en andere symbolen in alle kaarten van de Tarot.

Ben je geïnteresseerd in de Tarot en wil je zelf een legging ervaren? In onze agenda kun je zien wanneer de Tarot lezers van cursuscentrum CASE actief zijn. In onze cursussen leer je hoe je zelf de Tarot kunt begrijpen en gebruiken.

Inspiratie opdoen? Op de hoogte blijven van onze activiteiten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je staat nu ingeschreven op de CASE nieuwsbrief.
Er is iets fout gegaan. Probeer het opnieuw.